.
karola: skąd to się wzieło :
Przekształcamy równanie okręgu : ( x −3)2 +(y −1)2= 9 S( 3,1) r = 3
teraz łatwo napisać równania stycznych
styczna AC: (x−3)*(xA −3) + (y−1)(yA − 1)=9
stycznaBC: ( x −3)(xB −3) + ( y−1)(yB −1)=9
nie ważne jest jaka jest treść zadania chodzi mi o to jak majac równanie okręgu można podać rów
niania stycznych przechodzacy hprzez dwa puknty...
22 lis 17:28
karola: czy jest na to jakiś wzór :
x−3)*(xA −3) + (y−1)(yA − 1)=9

22 lis 17:29
Aga1.: Jest wzór , gdy punkt należy do okręgu.
Przyjrzyj się uważnie równaniu okręgu
22 lis 17:53
karola: już patrze od 20 minut i nic nie widze
22 lis 17:54
karola: pomózcie ... proszę !
22 lis 18:00