Funkcja odwrotna
bobasik: Wyznacz funkcję odwrotną do f(x) = √x+5 − 2
22 lis 17:17
bobasik: jeszcze jedno to tej funkcji musze okreslic dziedzine i zbior wartosci wiec jest to
f:R→f:(−2,∞)?
22 lis 17:19
Artur z miasta Neptuna:
Tak?
Jaka jest wartosc funkcji ka dla x=−102
22 lis 17:20
MQ: Dziedzina to nie R.
Pod pierwiastkiem musisz mieć liczbę dodatnią.
22 lis 17:20
bobasik: czyli x+5≥0
stąd x≥−5
Dziedzina to D:<−5,∞)?
22 lis 17:23
konrad:
22 lis 17:23
MQ: Nooo
22 lis 17:23
bobasik: No a co z ta funkcją odwrotną? doszedlem do czegos takiego y=(x+2)2 − 5
22 lis 17:26
MQ: No i dobrze
22 lis 17:27
Artur z miasta Neptuna:
Pamietaj jednak ... Ze dziedzina odwrotnej = zbior wartosci wyjsciowej
22 lis 17:28
konrad: oj chyba niedobrze, y=(x−2)2−5 powinno być chyba
22 lis 17:28
konrad: a nie sorry, pomyliłem funkcję wyjściową
22 lis 17:28
Artur z miasta Neptuna:
Konrad ... przerzuc −2 na prawo to co dostajesz?
22 lis 17:29
Aga1.:
22 lis 17:32