funkcja z parametrem
rudy: Wyznacz ilosc pierwiastkow rownania w zaleznosci od parametru m:
x2 + (m−1)x +2m +9 = −10
chodzi o to zeby napisac:
dla m nierównego 1
i delta, potem delta delty i pierwiastki
i odp.to ze delta >0 w takim i takim przedziale
itd.?
22 lis 17:14
Saizou : 0 rozwiązań dla Δ<0
1 rozwiązanie dla Δ=0
2 rozwiązania dla Δ>0
22 lis 17:19
rudy: ok dzieki, jeszcze jedno jak mam przy x2 jakis parametr powiedzmy cos takiego (m−1)x2 +
(m+2)x + 3=0 to licze to tylko dla parametru przy najwiekszej potedze?
22 lis 17:21