wtf
midlee: Wykaz, że sinx + cosx > 1 gdy jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość a i
przy niej znajduje się kąt x.
jeśli sin2x + cos2x = 1 to jak sinx + cosx >1?
22 lis 16:56
Andrzej: tak, że na przykład sinx = 0.8 a cosx = 0.6
0.64 + 0.36 = 1
22 lis 16:58
Aga1.:
c
2=a
2+b
2
c
2=a
2+a
2tg
x
c=
√a2(1+tg2x=a
√1+tg2x
| | atgx | | a | | 1+tgx | |
sinx+cosx= |
| + |
| = |
| >1 |
| | a√1+tg2x | | a√1+tg2x | | √1+tg2x | |
22 lis 17:09
AC:
Ponieważ,
0 < x < 900⇒ sinx;cosx > 0 ⇒ 2sinx*cosx >0 ⇒
⇒sin2x +cosx +2sinx*cosx > 1 ⇒
⇒(sinx +cosx)2 > 1⇒ sinx +cosx > 1 co kończy dowód
22 lis 21:28
AC:
tam ma być po sin2x cos2x
22 lis 21:30