zad
wwe: Cenę towaru w kwocie 1200 zł sprzedawca zwiększyło 25%, następnie zmniejszyło 25%.
a) jaka jest obecna cena towaru?
b) jaka będzie cena, gdy sprzedawca postąpi odwrotnie (czyli najpierw zmniejszy, a potem
zwiększy)?
c) o ile procent zostanie zwiększona cena początkowa, jeśli nastąpi dwukrotna podwyżka o 25%?
22 lis 16:46
DZIKI KRIS: A) cena poczatkowa− 1200 zł
podwyzka ceny − 1200 + 1200* 0,25= 1500
obnizka− 1500 − 1500*0,25= 1125
B)obnizka 1200 −1200*0,25 = 900
podwyzka 900 + 900*0,25= 1125
C) pierwsza podwyzka 1200+ 1200*0,25= 1500
druga podwyzka 1500+ 1500*0,25= 1875
1875 − 100%
1200 − x%
x%=64% wieć cena poczatkowa zwiekszy sie o 100%−64%= 36%
22 lis 16:57
krystek: 1200+1200*0,25 ⇒po pierwszej podwyżce
(1200*1,25)−(1200*1,25)*025 po obnice
1200*1,25*0,75⇒obecna cena
22 lis 17:00