Prostoadloscian 10 x 20 x 30
Żaba: To zadanko już było, ale potrzebuję dokładnych obliczeń mi mam jeszcze jedną daną. bardzo
pilne; <. Do prostopadłościennego akwarium z wodą wpadła metalowa sześcienna kostka o kraw.
2cm. O ile mm podniósł się poziom wody, jeśli z akwarium nie wylała się ani jedna kropla wody,
a podstawa ma 10cm x 20cm? Matematyczka pod koniec wymyśliła nam jeszcze wysokośc. H = 30. A
ja i tak nie wiem jak to policzyć xD
22 lis 16:37
Żaba: proszę Was... ; ,(
22 lis 16:42
Mila: Objętość wypartej wody= objętości kostki
V
k=2
3=8cm
3
"rozlana" woda jest prostopadłościanem o wymiarach: 10cmX20cmXh
i
10*20*h=8
200h=8
22 lis 16:51
Żaba: Dziękuję! Ale teraz pytanie po co mi była wysokość?
22 lis 16:56
Mila: Nie wiem co to za wysokość H=30, jeśli poziom wody w akwarium to znaczy, że po wrzuceniu
kostki woda się wylała, ale w zadaniu pisze, że nie wylała się.
Jeśli to wysokość akwarium, to nie wykorzystujemy, z treści przypuszczamy, że tylko podniesie
się poziom wody o obliczoną wysokość.
22 lis 22:29