Oblicz Pochodna
Tasia: f(x) = ln √x
f'(x) = ?
22 lis 16:30
22 lis 16:31
krystek: (lnu)'*(u)' gdzie u=√x
22 lis 16:32
b.: albo łatwiej: √x=x1/2 i ze wzoru ln(xa) = a ln x, gdy x>0
22 lis 16:32
Tasia: O dzięki, tak własnie myślałam, bo właściwie zastanawiałam się, która z nich będzie funkcja
zewnętrzną, a która wewnętrzną
22 lis 16:33
Tasia: nie, to pierwsze łatwiejsze
22 lis 16:33
b.: kwestia gustu
22 lis 16:34
krystek: O gustach się nie dyskutuje.
22 lis 16:35
Tasia: a pyt. takie, f(x) = ex czyli pochodna ex
a f(x) = ecosx to pochodna ecosx ?
22 lis 16:35
Tasia: czy moze:
cosx ecosx−1 ?
22 lis 16:36
krystek: wg mnie (eu)'*u' gdzie u=cosx
22 lis 16:37
Tasia: no to obliczając pochodna:
cosx ecosx−1 * (−sinx) = −sinxcosecosx−1
22 lis 16:40
krystek: Jaka jest wyjściowa funkcja f?
22 lis 16:41
Tasia: Czy (sin2x)' = 2cos2x ?
22 lis 16:41
Tasia: na poczatku f(x) = ecosx
22 lis 16:42
krystek: 16:41 dobrze
a to drugie wg 16:37
22 lis 16:43
Tasia: no dobrze, no to własnie sie posłużyłam tym co napisałeś, tylko rozpisałam z cosinusem, ze tak
powiem pełna wersje
22 lis 16:45