ciagi
natalia: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego określona jest wzorem Sn=n2−5 Wobec tego
różnica tego ciągu jest równa:
A. 2
B. 1
C. −3
D. −5
22 lis 16:27
krystek: oblicz a1=S1=12−5=−4
a1+a2=S2 z tego wylicz a2 i będziesz miała r
22 lis 16:29
natalia: a2 = 4+ 22−5 ?
a2=3?
22 lis 16:31
krystek: a2=S2−a1=22−5−(−4)=4−5+4=3
22 lis 16:33
natalia: czyli jakie jest r?
22 lis 16:34
krystek: a co to jest r?
22 lis 16:36
krystek: a2−a1=3−(−4)=7
22 lis 16:40
natalia: ale skoro a1=−4 a a2=3 to r jest 7 a nie ma takiej odp
22 lis 16:40
krystek: A zad dobrze zapisałaś. Nie widze błędu w moich obl sprawdź
22 lis 16:42