granica
jowita_ad: jak obliczyć
lim(x −>nieskończoności) 5x/x
3 −4

zastosowałam L'Hospitala i wyszło mi 5/3x
2 i dalej nie
wiem co zrobić
22 lis 16:21
Krzysiek: a do czego zmierza: 5/3x2 dla x→∞ ?
22 lis 16:23
jowita_ad: tak
22 lis 16:24
b.: a jeśli jesteś perwersyjna, to możesz jeszcze raz zastosować l'Hospitala
22 lis 16:29
jowita_ad: to będzie 0/6x = 0
22 lis 16:31
b.: tak. musisz się tylko upewnić, że znana Ci wersja l'Hospitala dopuszcza sytuację, w której
licznik ma skończoną, a mianownik − nieskończoną granicę

(bo to jest rozwiązanie perwersyjne − normalnie się to liczy tak jak Krzysiek podpowiadał

)
22 lis 16:33
jowita_ad: czyli

bo nie wiem, dopiero zaczynam tą magię...
22 lis 16:35
Krzysiek: czyli: 5/(3x2 )→0
zatem granica to 0
22 lis 16:44
jowita_ad: a mógłbyś mi rozpisać cały ten przykład
22 lis 16:52
Krzysiek: a co tu rozpisywać...
pierwsze granice które się liczy są typu: 5/x , 1/x ..
i chyba widać, że takie granice zmierzają do zera.Tu nawet nie trzeba było korzystać z tej
reguły
| 5x | | 5/x2 | | 0 | |
| = |
| → |
| =0 |
| x3 −4 | | 1−4/x3 | | 1−0 | |
22 lis 16:55