a
Olka: kiedy 2x+2x−1+2x−2+...=22x−1 ma jedno rozwiazanie?
20 maj 17:56
patrycja: kiedy funkcja bedzie roznowartosciowa
20 maj 18:05
AS: 2x + 2x/2 + 2x/22 + ... = (2x)2/2
2x(1 + 1/2 + 1/4 + ...) = (2x)2/2
Podstawienie: 2x = t
1
t*−−−−−− = t2/2 ⇒2*t = t2/2 ⇒4*t = t2 ⇒ t2 − 4*t = 0 ⇒ t = 0 lub t = 4
1 − 1/2
2x = 4 ⇒ x = 2
20 maj 19:50
Eta:
Dodamy jeszcze wyjaśnienie:
suma po lewej stronie jest sumą ciągu geom. zbieżnego
bo IqI<1
| | a1 | |
więc ma stałą wartość S= |
|
|
| | 1 − q | |
gdzie q=
12 a
1 = 2
x
teraz już powinno być jasne
AS podał poprawne rozwiązanie!
20 maj 19:56
ala: dziękuje bardzo
20 maj 21:38