oblicz
g: b2+1=2b
22 lis 16:14
tańczący z wilkami : b
2−2b+1=0 , liczysz deltę , x1 i x2 i masz
22 lis 16:15
Kejt: (b−1)2=0
22 lis 16:16
krystek: b2−2b+1=0⇒(b−1)2=0 ⇒b=..
22 lis 16:16
b.: ładny masz kolorek, Kejt
22 lis 16:16
tańczący z wilkami : delta równa się 0 więc liczysz wzorem na x0= −b/2a =−2
22 lis 16:17
g: Dzięki
22 lis 16:17
tańczący z wilkami : luzz
22 lis 16:19
krystek: Tańczący b=...?
22 lis 16:21
krystek: | | −b | | 2 | |
Dla tańczącegox0= |
| = |
| =1 |
| | 2a | | 2 | |
22 lis 16:23
g: chociaż właściwie,czy da się to jakoś łatwiej policzyć,bo jeszcze nie mieliśmy delty?
22 lis 16:24
22 lis 16:25
g: tylko,że ja mam wyznaczyć b
22 lis 16:26
Saizou : tak jak
Kejt napisała, zauważamy wzór skróconego mnożenia
(a−b)2=a2−2ab+b2, zatem
b
2−2b+1=0
(b−1)
2=0
(b−1)(b−1)=0 a kiedy iloczyn liczb jest zerem
22 lis 16:27
b.: popatrz na podpowiedź Kejt, ona wystarczy, resztę możesz zignorować
22 lis 16:27
krystek: Poparz na mój post 16:16
((b−1)2=0 ⇔b−1=0 ⇒b=1
22 lis 16:27
tańczący z wilkam: moje rozwiązanie jest krótsze , masz rację , zapomniałem znak zmienić − i − = +
22 lis 16:27
g: ok,teraz już rozumiem

dziękuje
22 lis 16:29
krystek: tańczacy troche pokory.
22 lis 16:30
g: dziękuje tańczący z wilkam,ale jak ja nie miałem delty,to nic mi nie daje to,że Twoje
rozwiązanie
22 lis 16:32
g: jest krótsze
22 lis 16:32
tańczący z wilkam: krystek − rozwiązane ? , rozwiązane , tyle w temacie ; )
22 lis 16:33
tańczący z wilkam: luz , nie wiedziałem , każdy stara się pomóc
22 lis 16:34
Kejt: dziękuję
b.
22 lis 16:37