pochodne :
ICSP: Witam

Mam do obliczenia pochodną.
| | sin2x | | 2 | |
y = |
| − |
| i niestety za nic nie mogę dojść do wyniku z odpowiedzi |
| | cos7x | | 5cos5x | |
| | 7 sin3x | |
(y' = |
| ) |
| | cos2x | |
22 lis 16:08
b.: a do jakiego wyniku dochodzisz? bo ten napisany wygląda jakoś podejrzanie...
22 lis 16:10
krystek: A ja wierzę ,że dojdziesz! Pozdrawiam. ( jesteś pewien na 100%,ze taki ma być?)
22 lis 16:11
ICSP: zapisze po kolei jak liczę
22 lis 16:12
b.: wydaje mi się, że powinno być cos
8x w mianowniku; warto najpierw przekształcić y, żeby się
łatwiej pochodną liczyło:
i teraz
y' =...
22 lis 16:14
ICSP: | | sin2x | | 2 | |
y = |
| − |
| |
| | cos7x | | 5cos5x | |
| | 2sinx*cosx * cos7 x − sin2x * 7cos6x * (−sinx) | |
y ' = |
| − |
| | cos14x | |
| − 50cos4x * (−sinx) | |
| = |
| 25cos10x | |
| | 2sinx * cos8x + sin3x * 7cos6x | | 2cos4 * sinx | |
= |
| x − |
| = |
| | cos14 | | cos10x | |
| | 2sinx * cos2x + 7sin3x | | 2sinx | |
= |
| − |
| = |
| | cos8x | | cos6x | |
| 2sinx * cos2x + 7sin3x − 2sinx cos2x | | 7sin3x | |
| = |
| |
| cos8x | | cos8x | |
i znowu mi wyszło źle
22 lis 16:18
b.: chyba jednak dobrze
22 lis 16:21
b.: ale można by krócej, zob. post z 16:14
22 lis 16:21
ICSP: Czyli wychodzi na to że jest błąd w odp

Dziękuję bardzo
22 lis 16:25