Zadanie z matury probnej
Sdf: Zadanie z matury probnej: 2 x
3 +8 x
2 −3x−12=0. Mi wychodzi x=−4 , x=minus pierwiastek
32, x=pierwiastek
32, a w oficjalnych odpowiedziach operonu x=−4 , x=
√62,
x=−
√62. Gdzie robie blad

22 lis 15:44
Skipper:
a to nie to samo?−
22 lis 15:51
Sdf: Mi sie wydaje , ze nie, ale moge sie mylic... Moze ktos mi to wytlumaczyc

22 lis 15:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyciągnij niewymierność z mianownika
22 lis 15:57
Kejt:
| √3 | | √2 | | √3*2 | | √6 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
22 lis 15:58
Kejt: Ahoj
Arturze
22 lis 15:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
ahooooj
22 lis 16:00
Mila: 2 x
3 +8 x
2 −3x−12=0
2x
2(x+4)−3(x+4)=0
(x+4)(2x
2−3)=0
x+4=0 lub 2x
2−3=0 /:2
| | 3 | | √3 | | √3 | |
x=−4 lub x2− |
| ⇔(x− |
| )=0 lub(x+ |
| )=0 |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
| | 3 | | 3 | |
x=−4 lub x=√ |
| lub x=−√ |
| dobra odp. ale możesz usunąć niewymierność z |
| | 2 | | 2 | |
mianownika
| | √6 | | √6 | |
wtedy x=−4 lub x= |
| lub x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
22 lis 16:03
Sdf: Dzieki, rozumiem juz.Tak sobie mysle, ze te forum jest lepsze od nauczyciela/korepetycji−
niemal natychmiastowe odpowiedzi i to za darmo
22 lis 16:10
malaczarna: Pierwsze zadanie z matury próbnej
Wartość liczby a= 163√4 jest równa wartości liczby?
wie ktoś jak to zrobić ?
22 lis 20:30
pablo: 163=4096*2=8192
22 lis 20:34