zapisz wartość funkcji f(x)=
aaa: zapisz wartość funkcji f(x)=x2 −x−1 dla argumentu x=1− √2 w postaci a+b √c . a,b,c są
liczbami całkowitymi...
22 lis 15:36
krystek: podstaw za x i licz!
22 lis 15:39
aaa: no właśnie nie wychodzi...taka mądra to ja też jestem...
22 lis 15:40
krystek: Zapisz sprawdzę Twoje obliczenia.
22 lis 15:41
aaa: [ 1−√2 ]2 − (1− √2) − 1 = −1−1+ √2 −1 = −3+ √2
a w odp. jest 1 −√2
22 lis 15:44
aaa: już widzę swój błąd...musze skorzystać ze wzoru...dziękuję i tak
22 lis 15:46
krystek: ok
22 lis 15:51