ciagi
natalia: Nieskończony ciąg arytmetyczny o różnicy 4 rozpoczyna się od liczby 1. Z dwóch liczb: 20049031
i 975060477 w opisanym ciągu arytmetycznym pojawi się:
A. tylko pierwsza
B. tylko druga
C. pierwsza i druga
D. żadna z nich
22 lis 15:19
.:
B)
22 lis 15:22
natalia: a mozesz mi wytłumaczyc dlaczego?
22 lis 15:22
krystek: an=a1+(n−1)*r i teraz rozpatrz
22 lis 15:23
.:
an=1+(n−1)*4 = 4n−3 , n∊N+
4n−3= 20049031 , 4n= 20049034 ( nie dzieli się przez 4 ,to n∉N+
4n−3= 975060477 , 4n= .......... ( dzieli sie przez 4 ,to n∊N+
22 lis 15:25