granica
anuszkens: Pomocy !

Oblicz
n > ∞
22 lis 14:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
wystarczy oszacować
| n! | | 1 | |
| ≤ |
| dla każdego n∊N+ |
| nn | | n | |
22 lis 14:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
robilem to jakiś czas temu ... jest w archiwum tego forum
22 lis 14:51
anuszkens: mogłabym jednak prosić o wyjasnienie? dość długo mi zajmie przejrzenie 800 stron tego forum
22 lis 14:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
n! = 1*2*3*...*n <−− n−czynnikow
n
n = n*n*n*...*n <−− także n− czynników
| n! | | 1 | | 2 | | n−1 | | n | | 1 | | 2 | | n−1 | |
| = |
| * |
| * ... |
| * |
| = |
| * |
| * ... |
| ≤ |
| nn | | n | | n | | n | | n | | n | | n | | n | |
| | k | |
dlaczego  ponieważ dla każdego n i k takich, że k ≤ n zachodzi |
| ≤ 1 |
| | n | |
stąd ta nierówność
więc
| | n! | |
należy jeszcze tylko wykazać, że |
| ≥ 0 dla każdego n i na mocy tw. o 3 ciągach masz |
| | nn | |
granicę wyznaczoną
22 lis 15:02
anuszkens: Dziekuje slicznie!
22 lis 15:11