Funkcja dwukwadratowa, suma piątych potęg pierwiastków
Ferdiq: Dane jest równanie ax4 + bx2 + c = 0, które ma cztery pierwiastki. Znajdź sumę, sumę
kwadratów , sumę sześcianów i sumę piątych potęg tych pierwiastków.
x2 = t
at2 + bt + c = 0
Założenia:
Δ>0, t1, t2>0 (tak by dały po dwa rozwiązania)
więc
Δ>0 i t1 + t2>0 oraz t1 * t2 >0
Tutaj wzory Viete'a. Tylko delta wychodzi jak ze znanego wszystkim wzoru i co z tym dalej
zrobić, wzory Viete'a też nic nie mówią, czy to jest zły tok rozumowania? A jeśli dobry, to co
dalej?
22 lis 14:18
aniabb:
wzory skróconego mnożenia
22 lis 14:23
aniabb: w sensie dalej wzory skróconego mnożenia
22 lis 14:23