Liczby rzeczywiste
Ferdiq: Wykaż, że jeśli a2 + b2 ≤ 2, to a + b ≤ 2.
Pomoże mi ktoś mądry?
22 lis 13:43
AC:
Masz wskazówkę jak to zrobić tutaj
168834
22 lis 13:48
Ferdiq: Skąd bierze się (a + b)2 i (a − b)2, jak na to wpaść? Dodawać stronami potrafię wyjdzie
(a+b)2 + (a−b)2 = 2a2 2b2, ale co kryje sie w lewej stronie równania niestety nie wiem...
22 lis 13:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
co się kryje

wzory skroconego mnożenia
22 lis 13:56
Godzio: Można skorzystać też ze średniej arytmetycznej i kwadratowej:
| a + b | | √a2 + b2 | | √2 | |
| ≤ |
| ≤ |
| = 1 w takim razie |
| 2 | | √2 | | √2 | |
a + b ≤ 2
22 lis 14:02
Ferdiq: oczywiscie, ze wzory skroconego mnozenia, tylko potrafie niestety dojsc do sensownego wniosku
co z nimi dalej zrobic, bo dodanie stronami nie wykazuje jeszcze postawionej tezy. Bazowanie
na srednich mi sie podoba i jest jasne, chociaz to

tylko, ze prawidlowy bylby chyba dowod
algebraiczny za pomoca rownowaznych przeksztalcen, nie wiem czy egzaminator nie moglby sie
doczepiac do uzasadniania srednimi. W kazdym razie i tak dziekuje.
22 lis 14:14
Ferdiq: jeśli ktoś może pokazać wszystkie przejścia, to będzie świetnie, nawet bez objaśnień, bo póki
co nie rozumiem idei tej wskazówki
22 lis 14:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | √2 | |
1 = |
| jasne  |
| | √2 | |
| √2 | | √a2+b2 | |
| ≥ |
| (bo a2+b2 ≤ 2) |
| √2 | | √2 | |
| √a2+b2 | | a+b | |
|  ≥ |
| |
| √2 | | 2 | |
| a2+b2 | | a2+2ab+b2 | |
|  ≥ |
| |
| 2 | | 4 | |
4a
2+4b
2 
≥

2a
2 + 4ab + 2b
2
2a
2 − 4ab + 2b
2 
≥

0
2(a
2 − 2ab + b
2)

≥

0
2(a−b)
2 ≥ 0
już widzisz 'skąd' to się wzięło
22 lis 15:54
pigor: ...
Wykaż, że jeśli a,b∊R i a2+b2 ≤ 2, to a+b ≤ 2 , no to może
jeszcze ja, np. tak :
a2+b2≤ 2 /*2 ⇒ 2(a
2+b
2)≤ 4 ⇔ 2a
2+2b
2≤ 4 ⇔ a
2+2ab+b
2 + a
2−2ab+b
2≤ 4 ⇔
⇔ (a+b)
2+(a−b)
2≤ 4 ⇔
(a+b)2≤ (a+b)
2+(a−b)
2≤ 4 ⇔
|a+b| ≤ 2 ⇔
⇔ −2 ≤ a+b ≤ 2 ⇒
a+b ≤ 2 c.n.w. . ...
22 lis 23:34