Witam proszeę o pomoc
blod: Mając dane wielomiany P(x)=x2+1 i Q(x)=2x2+x−3
oblicz :
P(x) ∙Q(x)
P(x) −Q(x)
2P(x)+Q(x)
22 lis 12:30
Aga1.: P(x)*Q(x)=(x2+1)*(2x2+x−3)
I mnożysz każdy z każdym, najpierw przez x2 każdy wyraz drugiej sumy
x2*2x2=
x2*x=
x2*(−3)=
a następnie przez 1 każdy wyraz drugiej sumy, wpisz otrzymane wyniki i dokonaj redukcji wyrazów
podobnych.
Zapisz wyniki to Ci sprawdzę.
22 lis 12:36
aniabb:
(x2+1)*(2x2+x−3) = 2x4 +2x3−3x2 +2x2+x−3 = 2x4 +2x3−x2+x−3
(x2+1)−(2x2+x−3) = −x2 −x+4
2(x2+1)+(2x2+x−3)=4x2 +x−1
22 lis 12:38
blod: jeszcze takie podobne
wielomiany takie same
P(x)=x2+1 i Q(x)=2x2+x−3
2P(x) ∙Q(x)
P(x) +Q(x)
Q(x) −P(x)
22 lis 13:25
22 lis 13:29
blod: o co chodzi z tym linkiem
22 lis 14:05
aniabb:
2(x2+1)*(2x2+x−3) = 4x4 +4x3−2x2+2x−6
(x2+1)+(2x2+x−3) = 3x2 +x−2
(2x2+x−3)−(x2+1) = x2 +x−4
22 lis 14:14
blod: dzieki
22 lis 16:02
blod: P(x)=4x+5
Q(x)=x2−3x+1
R(x)=2x3−1
P*Q
R−2P
22 lis 16:06