proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania
nowy:
| x + | x+3| | − | x−3| = 0
22 lis 12:15
aniabb:
| x + | x+3| | = | x−3|
x + | x+3| = x−3 lub x + | x+3| = − x+ 3
| x+3| = −3 lub | x+3| = −2x + 3
sprzeczne lub | x+3| = −2x + 3 o ile −2x+3 >0
x+3 = −2x + 3 lub x+3 = 2x − 3
−3x = 0 lub 6=x
x=0 sprzeczne
zatem x=0
22 lis 12:20
Godzio: |x + |x + 3| | − |x − 3| = 0
Rozpatrzmy najpierw przedział (−∞,3), otrzymujemy wówczas:
|x − (x + 3) | + (x − 3) = 0
|−3| + x − 3 = 0
x = 0 ∊ (−∞,3)
Weźmy teraz przedział <3,∞) mamy wtedy:
|x + x + 3| − (x − 3) = 0
|2x + 3| = x − 3 Ponieważ prawa strona jest nieujemna możemy rozbić to z definicji:
2x + 3 = x − 3 lub 2x + 3 = − (x − 3)
x = − 6 lub x = 0 − oba pierwiastki nie należą do przedziału <3,∞) więc jedynym rozwiązaniem
równania jest x = 0
22 lis 12:22
krystek: Postapiłabym tak:
1) dla x≥−3
Ix+x+3I−Ix−3I=0
I2x+3I=Ix−3I
2)dla x<−3
Ix−x−3I=Ix−3I
I−3I=Ix−3I
3=Ix−3I
22 lis 12:25
kasia: I. x< −3
|x −x −3| +x − 3 =0
|−3| + x −3=0
3+x−3=0
x=0 ∉ (−∞, −3)
II. x∊<−3, 3)
|x +x +3| +x −3 =0
|2x+3| = 3 − x
II.a. x ∊<−3, − 32)
−2x − 3 = 3 −x
−x = 6
x = −6 ∉<−3, − 32)
II.b. x ∊ <− 32, 3)
2x +3 = 3 − x
3x = 0
x = 0 ∊ <− 32, 3) − pierwsze rozw.
III. x ∊ <3, +∞)
|x +x+3| − x + 3 =0
|2x + 3| = x −3
2x + 3 = x − 3
x = −6 ∉ <3, +∞)
Mam nadzieję, że nie popełniłam błedu
22 lis 12:32
nowy: za pomoc serdecznie dziękuje
22 lis 13:21