ciąg geometryczny
niepojetnedlaucznia: Dany jest ciąg geometryczny an
a) Oblicz iloczyn 3 początkowych jeżeli w drugim jest liczba a2 =5
b) Iloczyn a3 * a4 * a5 * a6 * a7 jeżeli piątym wyrazem jest liczba a5 = 3√2
c) wartość siódmego wyrazu tego ciągu wiedząc, że a6 * a7 * a8 = 21027
d) a113 jeżeli wiadomo, że a111 * a112 * a113 * a114 * a115 = −32
22 lis 11:38
Skipper:
a)
podstawowa zależność w ciągu geometrycznym
(a
n)
2=a
n−1*a
n+1
zatem ... 125
... i baw się−
22 lis 11:47
jola: a) korzystamy ze wzoru na tzw środkowy wyraz czyli a22 = a1*a3 czyli a1*a2*a3= a23 =
53=125
22 lis 11:48
Aga1.: b)
a4*a6=a52
i a3*a7=a52
22 lis 12:32
niepojetnedlaucznia: hmm i to trzeba obliczyć tak? (do podpunktu b) )
24 lis 12:09