zadanie
xyzz: Wyznacz obraz punktu A symetrii p której osią jest prosta L
a) (−2−4) L:y = −x+1
22 lis 11:16
jola: musisz wynaczyć prostą prostopadła do danej prosetej przechodzącą przez podany punkt, potem
wyznaczyć część wspólną z tymi prostymi, a dalej np wyznaczyć dwa wektory
22 lis 11:18
aniabb:

czerwony (5,3)
22 lis 11:20
xyzz: aniabb ;
ale nie wiem jak to obliczyć
22 lis 11:23
aniabb: narysować i policzyć kratki
22 lis 11:23
xyzz: i to wystarczy ? bo przecież trzeba mieć obliczenia
22 lis 11:24
aniabb: prostopadła to a1*a2 = −1 ⇔ −1a2=−1 ⇒s2 = 1
zielona prosta y=1x+b
przechodzi przez A więc −4 = −2 +b ⇒ b=−2
zielona y = x − 2
przecina się z niebieską x−2 = −x+1 ⇒x=1,5 i y = −0,5
czerwona kropka (x,y)
ze wzoru na średnią
(x+(−2))/2 = 1,5
(y+(−4))/2 = −0,5
22 lis 11:28
aniabb: powiesz, że zrobiono metodą graficzną
22 lis 11:28