skróć ułamek
Robert: Cześć wszystkim. Pomożecie ogarnąć. Skróć ułamek,pamiętaj o wyznaczeniu założeń.
22 lis 11:15
Kejt: dziedzina:
4x2−6x−28≠0
policz to i wyklucz to co Ci wyjdzie z dziedziny, potem zrób z tego postać iloczynową.
pogrupuj licznik(wiesz jak?) i powinno się co nieco poskracać.
22 lis 11:16
Robert: Właśnie nie bardzo. Może oto chodzi a=4 b=−6 c= −28
22 lis 11:24
Robert: Δ=b2−4*a*c ?
22 lis 11:27
Robert: (−6)2−4*4(−28)=36+448=484
22 lis 11:30
Robert: Kejt czy to miałaś na myśli?
22 lis 11:33
Roberto: KEJT podpowiesz?
22 lis 11:41
aniabb: tak .. dalej .. x1 i x2
22 lis 11:44
Kejt: przepraszam..nie było mnie.. jestem w szkole i mam lekcje

dobrze, rób dalej

możesz też sobie podzielić całe równanie przez 2 to będą mniejsze liczby potem..
22 lis 11:46
aniabb: jak już doszedł do delty to już niech nie dzieli
22 lis 11:48
Kejt: aa..nie zauważyłam, że policzył..myślałam, że tylko wzorek podał
22 lis 11:49
22 lis 11:51
22 lis 11:52
Kejt: przekombinowałeś:
√Δ=
√484=22
22 lis 11:54
22 lis 11:55
Roberto: No tak zamotałem się

)))))))
22 lis 11:56
Kejt: no to liczaj dalej
22 lis 11:56
kasia: licznik
x2(2x−7)−4(2x−7) = (2x−7)(x2−4)=2(x−3,5)(x−2)(x+2)
mianownik
Δ = 36 + 448 = 484
√Δ = 22
x1 = −2 lub x2 = 3,5
czyli mamy ułamek
2(x−3,5)(x−2)(x+2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4(x+2)(x−3,5) skracamy nawiasy i dwójkę i mamy
12 * (x−2)
22 lis 11:59
Roberto: Prossssę podpowiedz bo zawieszka

)))))))
22 lis 11:59
Kejt: masz tak:
22 lis 12:00
22 lis 12:03
22 lis 12:04
kasia: Tak, napisałam

coś trzeba do tego wyjaśnić?
22 lis 12:04
Roberto: Kasiu jak możesz to łopatologicznie licznik, jak to robić na przyszłość i skąd co się wzieło
;}}
22 lis 12:05
kasia: 2x3−7x2−8x+28 = wyłączamy wspólny czynnik z pierwszych dwóch wyrazów i wspólny czynnik z
pozostałych dwóch tak żeby w nawiasie mieć to samo wyrażenie stad mamy x2(2x−7)−4(2x−7) =
powtarza się znów wspólny czynnik (2x−7) więc go wyłączmy a w drugim nawiasie piszemy to co
stało przy naszym wspólnym czynniku czyli (2x−7)(x2−4)= teraz z pierwszego nawiasu wyłączam 2
i mamy 2(x−3,5)(x2−4) = a teraz drugi nawias rozpisuje ze wzoru skróconego mnożenia dokładnie
z różnicy kwadratów i stad postac końcowa 2(x−3,5)(x−2)(x+2)
22 lis 12:13
Roberto: Kejt. Dzieki bardzo mam jeszcze jedno zadanie z wielomianów ale to wieczorem napiszę bo tam to
długo mi sie zejdzie żeby wymyśleć

)
22 lis 12:13
Roberto: TERAZ poniał ponial co nieco Dzieki Kasiuuu

))
22 lis 12:15
Kejt: okej..ale uprzedzam, że po 21 już mnie nie będzie..bo jestem ledwo żywa i muszę odespać co
nieco.
22 lis 12:15
Roberto: oki 19;30 popiszę
22 lis 12:16
22 lis 12:41
Kejt: dokładnie tak:
D∊R\{−2;3,5}
22 lis 12:43
Roberto: To super

Masz ochotę mi jeszcze pomóc bo mam jeszcze takie zadanko Rozwiąż i pamiętaj o
zapisaniu założeń. ale tu to narazie nie wiem o co cho
22 lis 12:48
Kejt: Najpierw dziedzina:
x+2≠0
czyli x≠−2
D∊R\{−2}
i dalej jak masz:
to pozbywasz się ułamka i mnożysz przez mianownik.
Próbuj dalej sam
22 lis 12:50
Roberto: To narazie muszę zrobić przerwę i dożywić mózg bo czarna magia.Jak wymyślę to napiszę.
Dzięki
22 lis 12:55
Roberto: Dziedzina to wszystkie liczby bez{ − 2}

to o to chodzi
22 lis 13:09
Piotr:
tak
22 lis 13:09
kasia: ROBERTO
Jak jesteście jeszcze to czy wyznaczenie założeń to o to chodzi D=R\{−2}lub{3,5}
TYLKO NIE LUB

jeśli rozwiązuje się coś co jest różne od zera to jak dostajemy kilka
pierwiastków piszemy między nimi " i "
I dziedziny nigdy nie piszemy w taki sposób jaki podałeś od razu łączymy czyli D = R \ {−2;
3,5}

Za taki zapis u mnie być już nie zaliczył
22 lis 13:13
Roberto: ZBAWCZYNIO MOJA

)
22 lis 13:15
Roberto: Czyli D=R\{ −2;3,5} To prawidłowy zapis?
22 lis 13:16
22 lis 13:17
Roberto: Kasiu zostań moja nauczycielką

Pomóż Roberto z innymi zadankami.
22 lis 13:35