równanie
Olka: Rozwiąż równanie
3x2 −4x
−−−−−−−− = 0
−x2 +4
22 lis 11:11
PuRXUTM: | 3x2−4x | | x(3x−4) | |
| = |
| zał x≠2 i x≠−2 |
| −x2+4 | | (2−x)(2+x) | |
| x(3x−4) | | 4 | |
| =0 ⇔ x= |
| v x=0 |
| (2−x)(2+x) | | 3 | |
22 lis 11:15
jolka: dziedzina −x2+4 ≠ 0 czyli (2−x)(2+4)≠0 x≠2 i x≠−2
umałek jest równy zero gdy licznik jest równy zero zatem
3x2−4x=0 /:3
x2−43x=0
(x−2√3)(x+2√3)=0
czyli x = 2√3) lub x = − 2√3) i usuwamy jeszcze niewymierność z mianownika
22 lis 11:15
jolka: zagalopowałam się z tym wzorem

przeciaż tam jest x sorry − PoRXUTM ma rację
22 lis 11:16