Fizyka
Mario: 1.1 W jakim czasie cialo swobodnie spadające przebedzie n−ty metr drogi?
1.2 Punkt materialny porusza się w płaszczyźnie XY, a jego ruch opisują równania x(t)=at,
y(t)=bt−ct2, gdzie a,b,c są wielkościami stalymi. Znaleźć, po uplywie czasu t1 prędkość i
przyspieszenie punktu oraz kąt pomiedzy wektorami prędkości i przyspieszenia.
1.3 Przy powierzchni Ziemi rzucono poziomo ciało z prędkością V0. Znaleźc przyspieszenie
styczne i normalne po czasi t1.
PROSZĘ O DOKŁADNE OBJASNIENIE
22 lis 11:00
MQ: Ad 1.1
v
n − prędkość na początku n−tego metra
t
n − czas przebywania n−tego metra
s
n − długość n−tego metra =1m oczywiście
S
n − droga spadania do początku n−tego metra = (n−1) metrów
T
n − czas spadania do początku 1 metra
s
n=v
n*t
n+gt
n2/2
To równanie ma tylko 1 pierwiastek dodatni:
Teraz trzeba policzyć v
n
S
n=gT
n2/2, bo prędkość początkowa = 0
T
n=
√2Sn/g
v
n=g*T
n=g*
√2Sn/g=
√2Sng
wstawiamy do wzoru na t
n i mamy
| | √2Sng+2gsn−√2Sng | |
tn= |
| =√2/g*(√Sn+sn−√Sn)=√2/g*(√n−√n−1) |
| | g | |
22 lis 11:23
MQ: Ad 1.2
x(t)=at
y(t)=bt−ct2
predkość, to 1 pochodna po czasie, więc:
vx=a
vy=b−2ct
Przyspieszenie, to 1 pochodna prędkości po czasie
ax=0
ay=−2c
tg kąta prędkości wynosi tgα=vy/vx=(b−2ct)/a
kąt α=arctg((b−2ct)/a)
kąt wektora przyspieszenia jest β= −π/2, bo jest ono skierowane w dół, co widać z ay
Kąt pomiędzy wektorem prędkości a przyspieszenia to α−β=arctg((b−2ct)/a)+π/2
22 lis 11:34
MQ: 1.3 niech zrobi ktoś inny, bo właśnie muszę się odspawać od komputera.
22 lis 11:37
MQ: Już jestem.
Nikt nie policzył?, No to:
Ad 1.3
ax=0
ay=−g
vx=v0
vy=−gt
Prędkość jest styczna do toru, więc żeby znaleźć przyspieszenie styczne, wystarczy zrzutować
wektor przyspieszenia na wektor prędkości.
wektor prędkości v→=v0*i→−gt*j→
wektor przyspieszenia −g*j→
Rzut wektora a→ na wektor b→ liczymy tak:
(a→*b→)/|b→|
Tutaj mamy:
(v→*a→)/|v→|=g2t/√v02+g2t2
czyli
ast=g2t/√v02+g2t2
Normalne można obliczyć z tego, że suma normalnego i stycznego daje wektor przyspieszenia, a
ponieważ są do siebie prostopadłe, to są przyprostokątnymi trójkąta prostokątnego, którego
przeciwprostokątną jest wektor wypadkowy −− przyspieszenia. Stąd:
ast2+anorm2=a2
(g2t/√v02+g2t2)2+anorm2=g2
anorm2=g2−(g2t/√v02+g2t2)2=g2v02/(v02+g2t2)
czyli
anorm=gv0/√v02+g2t2
22 lis 17:12