Rozwiąż nierówność
jolka: Rzowiąż
sin3x<cos3x
Chodzi o najprostsze rozwiązanie, zad pochodzi z pracy klasowej, na której żadnych tablic
używać nie można.
22 lis 10:30
Basia:
popatrz na wykres sinusa i cosinusa
w przedziale <0;2π)
sin() < cos() ⇔ ()∊<0;π4) ∪(5π4;2π)
czyli masz
0 ≤ 3x < π4+2kπ
lub
5π4+2kπ < 3x < 2π+2kπ = 2(k+1)π
wyznacz z tych nierówności x i to wszystko
22 lis 10:37
jolka: jak podzielę przez cos 3x to mam tg 3x < 0 a stąd rozwiązanie 3x ∊ (0 + kπ,
π2 + kπ) a to
nieco inne rozwiązanie od powyższego. Moje jest błędne?
Przy okazji mam log(tgx
3)=2 stąd mam tgx
3=100 i nie wiem co dalej. Po prostu napisać, że x
3
= arctg100 czyli x=
√arctg100
22 lis 10:51
Basia:
jak podzielisz przez cos3x
(do czego zresztą nie masz prawa, bo cos3x może równać się 0 i wtedy dostaniesz układ:
cos3x=0 i sin3x<0, który musisz rozwiązać oddzielnie)
dostaniesz nierówność
tg3x < 1 (a nie od 0)
22 lis 10:58
Basia:
ad. drugie
nie widzę innego sposobu, tyle, że
x = 3√arctg100
22 lis 10:59
MQ: Nie mówiąc już o tym, że jak podzielisz przez cos3x, to nie masz pewności czy znak nierówności
się nie zmienił, bo możesz przecież mieć cos3x ujemne.
22 lis 11:01
Basia:
ad.pierwsze
bzdurę napisałam
przecież nierówności w ogóle nie wolno Ci dzielić, bo nie wiesz czy cosinus jest dodatni czy
ujemny
no chyba, że rozważysz trzy układ
(1)
cos3x = 0
sin3x<0
(2)
cos3x>0
tg3x<1
(3)
cos3x<0
tg3x>1
22 lis 11:02
jolka: No faktycznie, trzy przypadki, jakoś od rana słabo z tym myśleniem

Dziękuję
22 lis 11:04