oblicz
bax: 3(a2−2b2)=
22 lis 09:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
... = 3(a−√2b)(a+√2b)
22 lis 09:51
Aga1.: I co tu obliczać?
3(a2−2b2)=3a2−6b2 i tyle.
22 lis 09:52
bax proszę o rozwiązanie: (2a−b)(a+b)+3(a2−2b2)−5b(a−b)
22 lis 09:52
Aga1.: Tu mnożysz każdy z każdym, uważaj na znaki
(2a−b)(a+b)=2a*a+2a*b−ab−b*b=
Natomiast
−5b(a−b)=−5ab+5b2
dokończ
22 lis 09:59
bax: 2a2−4ab+4b2+6a
22 lis 10:06
bax: to już rozwiązanie całego?
22 lis 10:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
2 przed nawias
22 lis 10:09
bax: po uporządkowaniu 2a2+4b2−4ab+6a czy tak?
22 lis 10:10
Aga1.: Końcowy wynik jest inny, skąd 6a?
3a2+2a2=?
22 lis 10:11
bax: to jest rozwiązanie całego zadania nie tylko tej części na samej górze
22 lis 10:14
Aga1.: Są błędy
22 lis 10:19
bax: w którym miejscu i czy jesteś pewna?
22 lis 10:21
bax: Artur skorzystał ze wzorów skróconego mnożenia a twoje rozwiązanie tej górnej części ?
22 lis 10:25