jak??
Mariolaa: Ciąg an=−3/8n+15 . którym wyrazem tego ciągu jest liczba 0
20 maj 17:14
Eta:
rozwiąż równanie:
−38n +15 =0
i oblicz n .......
powinno wyjść n = 40 ........ więc a40= 0
czyli czterdziesty wyraz = 0
20 maj 17:25
Mariolaa: dzięki
20 maj 17:28
Mariolaa: suma 9 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego w którym a
2= 4 a
5= −32 jest równa
20 maj 17:30
Eta:
a
2 = a
1*q a
5 = a
1*q
4 = a
1*q*q
3
więc :
a
1*q*q
3 = − 32 => 4* q
3 = −32 => q
3 = −8 => q= −2
to
a
1 *q= 4 => a
1*(−2) = 4 => a
1 = −2
podstaw do wzoru:
| | q9 −1 | |
S9 = a1 * |
| ....... i policz
|
| | q−1 | |
20 maj 17:36