granica przy x-> y
michał:
21 lis 23:42
21 lis 23:53
ZKS:
Czyli jeżeli dąży do "y" to będzie:
21 lis 23:55
michał: tyle wiem, po wklepaniu tego w wolfram alpha. chodzi mi o rozwiązanie krok po kroku
21 lis 23:56
ZKS:
Skoro licznik i mianownik dążą do 0 do można to z de l'Hospital.
21 lis 23:59
michał: można, ale nie ma innej możliwości? teoretycznie pochodnych jeszcze nie było w programie
22 lis 00:02
michał: zresztą po czym liczyć pochodną? po x? proszę o pomoc!
22 lis 00:03
Mila: | √sinx−√siny | | √sinx+√siny | |
| * |
| = |
| (x−y) | | √sinx+√siny | |
| sinx−siny | |
| = |
| (x−y)(√sinx+√siny) | |
= Teraz Ci już wyjdzie, jak u ZKS
22 lis 00:07
ZKS:
| sin(x) − sin(y) | |
| = |
| (x − y)(√sin(x) + √sin(y) | |
| | x − y | | x + y | | sin( |
| )cos( |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
| = |
| | x − y | | ( |
| )(√sin(x) + √sin(y) | | | 2 | |
| |
| | | |
| = |
| = |
| √sin(x) + √sin(y) | | √sin(y) + √sin(y) | |
22 lis 00:11
ZKS:
Przepraszam Mila jak pisałem nie zauważyłem postu Twojego.
22 lis 00:12
michał: dziękuję!
22 lis 00:14
ZKS:
Na zdrowie.
22 lis 00:15
Mila: Też nie wiedziałam, że napiszesz. Pozdrawiam. Ja zostawiłam trochę pracy dla Michała.
Dobranoc
22 lis 00:15
ZKS:
Również ciepło pozdrawiam i dobranoc.
22 lis 00:19