granice
qew: wykazać z definicji;granica przy n dążącym do nieskończoności z n√n! wynosi ∞
21 lis 23:36
qew:
21 lis 23:50
Godzio:
Pisz definicję granicy niewłaściwej, bez tego ani rusz.
21 lis 23:55
qew: limn→∞=+∞⇔∀M>0∃n0∊ℕ∀n>n0 an>M
22 lis 00:29
qew: tylko co teraz
22 lis 00:29
Godzio:
Załóż, że M ∊ N i rozpisz odpowiednio silnię, tak, żeby w iloczynie znajdowało się nasze "M"
22 lis 00:40
Godzio:
Dobra, muszę powoli zmykać, więc prezent na dobranoc:
n√n! =
n√1 * 2 * ... * M * (M + 1) * ... * n ≥
n√M * (M + 1) * ... * n ≥
n√Mn−M+1 =
| | 1 | | M | |
M * n√M1 − M ≥ M * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Wskażmy n0 takie, aby n√M1 − M ≥ |
| ⇔ M1 − M ≥ ( |
| )n ⇒ |
| | 2 | | 2 | |
2
n ≥ M
M − 1 ⇔ n ≥ log
2M
M − 1 Zatem n
0 = [ log
2M
M − 1 ]
22 lis 00:46