funkcja wymierna
pytanko: Witam,
| | 2 | |
Mamy funkcję określoną wzorem f(x)= |
| , x ∈ R − {0}.
|
| | x | |
Naszkicuj jej wykres a następnie [naszkicowany więc chodzi mi tylko o podpunkt jeden

]:
d) rozwiąż równanie f(x+3)=f(2x−1)
czy wystarczy tu porównać same nawiasy ?
x+3=2x−1
x−2x=−1−3
−x=−4
x=4
?
czy powinnam
| 2(2x−1) | | 2(x+3) | |
| = |
|
|
| (x+3)(2x−1) | | (2x−1)(x+3) | |
2(2x−1)=2(x+3)
4x−2=2x+6
4x−2x=6+2
2x=8
x=4
Czy może oba są prawidłowe? Bo niby wychodzi to samo

Z góry dziękuję
21 lis 22:46
zośka: W gruncie rzeczy można tak jak w pierwszym, tylko napisać zał. o dziedzinie
21 lis 22:49
pytanko: czyli wykonując pierwszym sposobem także napisać dziedzinę ?
21 lis 22:50
zośka: Tak bo gdyby zamiast x=4 wyszło np x=−3 to nie byłoby rozwiązań bo dla −3 wyrażenie f(x+3) nie
ma sensu
21 lis 22:52
zośka: Ja bym zapisała to tak:
| 2 | | 2 | | 1 | |
| = |
| zał: x≠−3, x≠ |
| |
| x+3 | | 2x−1 | | 2 | |
Dwa ułamki o tych samych licznikach są równe gdy ich mianowniki są równe:
x+3=2x−1 itd
21 lis 22:55
pytanko: dziękuję

jutro sprawdzian z funkcji wymiernej a tego nie mam w zeszycie i tak nie
byłam pewna czy dobrze bym to rozwiązała, a znając nauczycielkę mogę się spodziewać
na sprawdzianie nawet tego czego nie było
21 lis 22:55