Rozwiaz rownanie
marines: | | x+1 | | 1 | |
Rozwiąz rownanie |
| = |
| |
| | 4x | | x−1 | |
20 maj 17:12
Eta:
podaj założenia : 4x≠0 i x −1 ≠0 to : x≠0 i x≠ 1
pomnóż po przekątnej:
( x+1)( x−1) = 4x*1 ........ rozwiąż to równanie
i pamiętaj podać tylko te x które są różne od zero i od minus jeden

!
20 maj 17:27
Eta:
Soryy x różne od 0 i od +1 ...... oczywiście
20 maj 17:28
marines: moglibyscie mi to rozwiazac do konca
20 maj 18:50
RunMan:
(x+1)(x−1) = 4x
x2 − x + x − 1 = 4x
x2 −4x −1 = 0
(x−2)2 − 5 = 0
(x−2)2 = 5 / √
| x−2 | = √5
1o
x−2 = √5
x = 2 + √5
2o
−x + 2 = √5
x = 2 − √5
20 maj 18:57