równanie różniczkowe
Ola: Pomoże ktoś rozwiązać ?
xy''=√ 1 + y' 2
Dodatkowo wiadomo, że y(1) = 0, y(e2) = 1
21 lis 22:23
t:
Podstawienie u = y'
xu' =
√1+u
2
√1+u = lnx + c
...
21 lis 22:25
t: Aha kwadrat jest.. W takim razie...
arcsinh(u) = lnx + c
u = sinh(lnx+c)
| | elnx+c−e−(lnx+c) | | | |
y = ∫sinh(lnx+c)dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | 2 | | 2 | |
K > 0, C ∊ R
21 lis 22:33
Ola: na pewno jest dobrze? bo nie zgadza mi się z odpowiedziami ...
21 lis 23:05
t:
Co to znaczy nie zgadza się z odpowiedziami. Może by tak te odpowiedzi podać...? Trzeba jeszcze
stałe wyliczyć, prawda?
21 lis 23:37