ciągi
błagam pomocy !: Pani Ania postanowiła kupic komputer za 5940 zł. Zawarła umowę zgodnie z którą spłaci kwotę w
18 ratach. A każda następna z nich będzie mniejsza o 20 zł. Oblicz wysokość pierwszej i
ostatniej raty.
21 lis 21:50
krystek: r=−20
S18=5940} Podstaw do wzoru licz a1
21 lis 21:51
błagam pomocy !: do którego wzoru? na wzór ogólny, czy na sume −kompletnie nie wiem jak to zrobić
21 lis 21:55
Beti: czyli:
a
1 = x − wysokość I raty
r = −20
n = 18
S
18 = 5940
a
18 = a
1 + 17r
a
18 = x + 17*(−20) = x − 340
5940 = (2x − 340)*9
dokończ
21 lis 21:55
krystek: wstawiasz r=−20 n=18 i S
18=5940
21 lis 21:58
błagam pomocy !: dziekuje
21 lis 21:59