funkcja liniowa, paramerty,funkcja rosnąca
dyciaaaaa: Proszę o pomoc!
Prosiła bym o wyjaśnienie jak takie równanie należy policzyć.
Dla jakich parametrów k funkcja o równaniu g(x)=(2−3k)x−k jest rosnąca
21 lis 21:41
krystek:
y=ax+b rosnąca gdy a>0 Pomyśl
21 lis 21:43
dyciaaaaa: a dobra już wiem. inaczej popatrzyłam .
Dzięki.
21 lis 21:44
altXOR: g(x) = ax + b //standardowe równanie prostej
U ciebie:
a = 2 − 3k
b = −k
Funkcja g(x) rośnie wtedy i tylko wtedy, gdy a > 0, zatem?
21 lis 21:45
21 lis 21:52
krystek: tak
21 lis 21:55