Korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych obliczyć granicę:
Krzysiek:
x−>0
Nie rozumiem tego zapisu...
21 lis 21:16
Godzio: cos0 = 1
sin0 = 0
Co tu liczyć?
21 lis 21:30
Krzysiek: skąd cos0 i sin0?
21 lis 21:34
aniabb: skoro x→0 to wstawiasz x=0
21 lis 21:41
Krzysiek: no tak, tylko, że mam ten wzór (z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych):
x−>0
I muszę z niego skorzystać.
21 lis 21:47
Jack:
poczekaj na
Gustlika, on Ci znajdzie wzór...
21 lis 21:52
Mila: Tutaj nie masz potrzeby korzystania z tego wzoru, co podałeś 21:47.
Może o inne przykłady chodzi.
| | x | |
Jeśli x→0 to |
| →0 w takim razie : |
| | 3 | |
| | 0 | |
Nie masz symbolu nieoznaczonego bo |
| =0 |
| | 1 | |
21 lis 22:15
Krzysiek: Cóż, takie polecenie na liście zadań... Zostawię to na razie. Zobaczę jak to będzie jutro na
ćwiczeniach.
Dziękuję.
21 lis 22:27
Jack:
nie ma czego zostawiać. Mila Ci rozwiązała to zadanie. Ze wzoru który tu wypisałeś nie
skorzystasz.
21 lis 22:28
aniabb:
jak
koniecznie wzór to
| sin(x/2) *x/2 | | 1*0 | |
| = |
| = 0 |
| x/2 *cos(x/3) | | 1 | |
22 lis 12:32
Krzysiek: a jak policzyć coś takiego?
x−>
∞
22 lis 16:11
ohayou: skorzystaj z de'l Hospitala
22 lis 16:18
22 lis 16:24