Mati_gg9225535:
a to współczynnik kierunkowy prostej:
w przypadku funkcji liniowej y=ax+b decyduje o tym czy wykres jest rosnący czy malejący (a>0 f.
rosnąca; a<0 f. malejąca; a=0 f. stała)
w przypadku f. kwadratowej y=ax
2+bx+c decyduje o tym czy ramiona paraboli są skierowane w góre
(a>0) czy w dół (a<0)
wspolczynnik
b− w przypadku f. liniowej, a
c− w przypadku f. kwadratowej mowi o
miejscu przecięcia wykresu z osią OY czyli pkt o wspolrzednych (0,b)−f.liniowa lub
(0,c)−f.kwadratowa,
jesli chcesz sprawdzic podstaw sobie za x zero a zobaczysz co wyjdzie