Problemy
Maniek: Zaś trygonometria...
sin3x + cos3x = √2
Nawet nie wiem od czego zacząć...
jeszcze jeśli można:
log(1/2)2x2 −4x −64x−11 < −1
Jak rozwiązać tą nierówność? Wyznaczyłem dziedzinę: D: (−1;114) u (3; ∞)
21 lis 20:42
...:
sin
23x+sin6x+cos
23x=2
sin6x=1
6x=π/2+2kπ
x=

?
21 lis 20:50
Maniek: x=
π12 +
kπ6 
?
Ale wolfram podaje inaczej...
21 lis 20:56
Nienor: | | 2x2−4x−6 | | 1 | |
log12 |
| <log12 ( |
| )−1
|
| | 4x−11 | | 2 | |
| 2x2−4x−6 | |
| >2, zmiana znaku, bo log12x jest malejący
|
| 4x−11 | |
| 2x2−4x−6 | | 2(4x−11) | |
| − |
| >0
|
| 4x−11 | | 4x−11 | |
U{2x
2−12x+16}{4x−11>0
2(x
2−6x+8)(4x−11)>0
Plus dziedzina
21 lis 21:01
...:
to ja źle przepisałem
6x=π/2
x=

?
21 lis 21:03
Mila: sin3x + cos3x = √2
| | 3x+π/2−3x) | | 3x−π/2+3x) | |
2*sin( |
| *cos( |
| =√2 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
2sin |
| *cos(3x− |
| )=√2⇔ |
| | 4 | | 4 | |
dokończ
21 lis 22:09
pigor: ... lub np. tak :
| | 1 | | 1 | |
sin3x+ cos3x= √2 / :√2 ⇔ |
| sin3x+ |
| cos3x= 1 ⇔ |
| | √2 | | √2 | |
cos
14π sin3x+sin
14π cos3x= 1 ⇔ sin(3x+
14π)=1 ⇔
⇔ 3x+
14π=
12π+2kπ ⇔ 3x=
14π+2kπ ⇔
⇔
x= 112π+23kπ i k∊C
21 lis 22:27
Eta:
I pięknie
21 lis 22:41
Maniek: Dzięki wielkie
21 lis 22:58
Mila: Najlepiej reagować na bieżąco, zawsze ktoś podpowie, poprawi zapis.
21 lis 23:03
PW: Tak, trzeba powiedzieć to wyraźnie: ... popełnił "standardowy błąd" podnosząc obie strony
do kwadratu i bez żadnego komentarza "jadąc dalej". Przykład:
x=√5
(zdanie prawdziwe dla jednej x). Po podniesieniu stronami do kwadratu:
x2 = 5
(zdanie prawdziwe dla dwóch x).
Tak więc wniosek: obie strony równania podnieść do kwadratu można, ale trzeba przedyskutować
otrzymane pierwiastki − czy wszystkie należą do dziedziny pierwotnego równania.
Następne sposoby są od tej wątpliwości wolne.
22 lis 10:55