.
asdf: Zadania z kolosika...
z
2 − 3iz − 3 − i = 0
a = 1
b = −3i
c = −3−i
Δ = −9 − 4 *(−3−i)
Δ = −9 +12 + 4i
Δ = 3 + 4i
tak to będzie?
21 lis 20:29
Godzio:
Nie można w takiej postaci zostawić, √3 + 4i należy obliczyć.
21 lis 20:32
asdf: Obliczyć:
(
√3 − i)
7
|z| = 2
| | −1 | | 11 | |
sinx = |
| >>>>>>>> x = pi/6, fi = |
| |
| | 2 | | 6 | |
| | 11*7 | |
z = 2(cos |
| π + isin 77π/6) |
| | 6 | |
| | 5π | |
z = 2(cos(12π + |
| ) + isin(π − π/6) |
| | 6 | |
z = − √3 + i
dobrze?
21 lis 20:33
Godzio:
Δ = 3 + 4i = (2 + i)
2
z
1 = 2i + 1
z
2 = i − 1
21 lis 20:33
asdf: a jak zapisać
√3 + 4i
21 lis 20:34
asdf: aha, ok
21 lis 20:35
Godzio: |z| = 2
więc |z|7 = ...
Reszta zadania ok.
21 lis 20:35
asdf: i znowu tej potęgi zapomniałem....
21 lis 20:36
asdf: z
3 = (1 + i)
6
z =
3√(1 + i)6
w
0 = (1 + i)
2 = 1 + 2i −1 = 2i
| | 2π | | 2π | |
w1 = 2i(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
w2 = 2i(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
git?
21 lis 20:38
asdf: ?
21 lis 20:44
Godzio: Tak
21 lis 20:45
21 lis 20:58
asdf: poprawiam koncowke:
x = −alfa + 2beta
y = beta − alfa
t = beta
z = alfa
v = beta
21 lis 20:59
Mila: Ostatnie:
z
3 = (1 + i)
6
(1+i)
2=2i
((1+i)
2)
3=(2i)
3=2
3 *i
3=8 *(−1)*i=−8i
z=
3√−8i
|−8i|=8
i liczysz pierwiastki, tak, jak Ci wczoraj napisałam
| | 3π/2 | | 3π/2 | |
z0=3√8(cos |
| +isin |
| )=2i |
| | 3 | | 3 | |
| | 3π/2+2π | | 3π/2+2π | | 7π | | 7π | |
z1=2(cos |
| +isin |
| )=2(cos |
| +isin |
| )= |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
| | 3π/2+4π | | 3π/2+4π | | 11π | | 11π | |
z3=2(cos |
| +isin |
| )=2(cos |
| +isin |
| )=√3−i |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
21 lis 21:10
asdf: a te ostatnie?
21 lis 21:17
asdf: z gaussem
21 lis 21:17
Mila: To z macierzami? To może Godzio.
21 lis 23:27
Godzio: No dobra sprawdzę już, myślałem, że się z tego wymigam bo nie lubię takich rzeczy sprawdzać w
internecie
21 lis 23:36
asdf: Tak, z macierzami
21 lis 23:36
21 lis 23:37
Godzio: Jest ok. Tylko nie rozumiem wprowadzenia, α,β − zupełnie zbędne
21 lis 23:43
asdf: Kazała to wprowadzać jako zmienną "swobodną", zaznaczylem, ze α,β ∊ R (duzo osob tego nie
pisze) wiec powinien być punkcik

Chyba zaliczylem kolosa
21 lis 23:44
asdf: Jak w pierwszym zostawiłem delte = 3 + 4i to będą jakies punkciki chociaż? tak samo w (√3 +
i)7 − tutaj zapomniałem modulu podniesc do 7, tez beda jakies pkt?
21 lis 23:45
Mila: Teraz, o tym nie myśl, już nie odwróci się sytuacja. Zawsze można lepiej napisać następne
kolokwium, a może pozwalają u was poprawić?
Pracuj dalej i słuchaj nas uważniej, bo te błędy zupełnie niepotrzebne.
21 lis 23:52
asdf: Da się poprawić na pewno, z każdego zadania próbuję wyciągnąć jakieś wnioski i to nie jest tak,
że jak zrobię błąd to znaczy, że nie słuchałem Was, a po prostu jak każda osoba na tym świecie
ma prawo się mylić i najlepiej się uczy na błędach, a praktyka je eliminuje

dziękuję za
sprawdzenie, dobranoc
22 lis 03:09