F-ja malejąca, rosnąca.
fi: Co robię źle?
Wyznacz dziedzinę funkcji oraz przedziały na których dana funkcja jest malejąca lub rosnąca:
f(x)=x/(x−2)
y'=[(x)'*(x−2)−x*(x−2)']/(x−2)2
y'=−2/(x−2)2
−(x−2)2=0
−x2+4x−4=0
Δ=0 x=2
f malejąca R − {2}
Odpowiedź ma być: f malejąca (−∞,−2)v(2,+∞)
f rosnąca (−2,2)
21 lis 20:28
Mati_gg9225535: | | x | | x−2+2 | | x−2 | | 2 | | 2 | |
y= |
| = |
| = |
| + |
| = 1+ |
| |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| | 2 | |
rysujesz wykres y= |
| a potem przesuwasz o wektor Tu=[2,1] i odczytujesz wszystko z |
| | x | |
wykresu

moja propozycja
21 lis 21:02
aniabb:

mianownik ≠0 więc f' = 0 jak licznik =0
w liczniku zostało ci tylko −2 więc dla x∊D funkcja malejąca
f malejąca (−
∞,2)v(2,+
∞)
zresztą jak na hiperbolę przystało ....
21 lis 21:05
fi: mam do tego użyć pochodnych.
21 lis 21:06
aniabb: dotąd masz dobrze y'=−2/(x−2)2 dalej wg mojego
21 lis 21:07
fi: Rozwiązanie w książce jest inne, też mi wyszło tak jak Tobie.
21 lis 21:10
aniabb: może błąd w przepisywaniu ? poza tym źle liczyłaś miejsce zerowe
21 lis 21:12
fi: funkcję rosnącą też niechcący przepisali? dlaczego źle?
21 lis 22:06
aniabb: bo w liczniku masz tylko −2
21 lis 22:09
fi: nie mogę obustronnie podnieść do potęgi −1 i pomnożyć razy 2? co w tym jest źle?
21 lis 22:10
aniabb: bo obustronnie to 0−1 = ∞
21 lis 22:13
aniabb: a tak naprawdę dowolna liczba czyli nieoznaczoność
21 lis 22:13
aniabb: dlatego wbijają cały czas wierszyk .. ... pamiętaj cholero nie dziel przez zero
21 lis 22:16
fi: obustronnie razy (x−2)
4 to wyjdzie to samo

Ale pierwszy raz słysze o tym 0
−1
21 lis 22:16
fi: dobra, to jest tutaj najmniej ważne − nadal nie mam poprawnego roziwązania
21 lis 22:17
aniabb: sprawdź może wzór funkcji nie taki..
21 lis 22:21
aniabb: jak chcesz funkcję która pasuje do Twojego rozwiązania to np
y=|(x+2)/(x−2)|
21 lis 22:25
fi: sprawdzałam kilka razy i sprawdzałam też rozwiązanie. Tu nie chodzi o to żeby mi się podobało
tylko żeby było dobrze −.−
21 lis 22:26
aniabb: popatrz na wykres funkcji ... masz policzone dobrze ..
gdy f(x)=x/(x−2) to f malejąca (−∞,2)v(2,+∞)
21 lis 22:33
PW: Realizując swoje "odchylenie teoretyczne" muszę powiedzieć, że napis
f malejąca (−∞,2)v(2,+∞)
jest mylący, jeżeli nie wręcz niepoprawny.
Badana funkcja jest malejąca na przedziale (−∞,2) i malejąca na przedziale (2,+∞) , natomiast
w całej dziedzinie (−∞,2)∪(2,+∞) nie jest monotoniczna, co widać na rysunku anibb.
22 lis 11:07
Aga1.: PW, masz rację, zawsze jest bezpieczniej przy monotoniczności nie łączyć przedziałów
sumą,tylko oddzielać je przecinkiem i formułować odp.
Np. Funkcja jest rosnąca w każdym z przedziałów i wymienić przedziały.
W powyższym przykładzie za odp. 0 punktów.
Poprawną odp. podał PW.
22 lis 12:19