postac rekurencyjna ciagu
szymek: ciąg a
n ma postać ogólną
przedstawić go w postaci rekurencyjnej
| | 2 | |
wyraz a1 ok, wychodzi |
| (tak?) |
| | π2 | |
a jak teraz poradzic sobie z silnią?
bedzie po prostu (n+2)! ?
21 lis 20:12
szymek: w sensie jak wyliczyc an+1 ofc
21 lis 20:13
Beti: (n+2)! = (n+1)!*(n+2)
21 lis 20:14
szymek: | | (n+2)! | |
hm, tzn dobrze mysle ze an+1 = |
| ? |
| | π3 | |
21 lis 20:26
Beti: czemu π3? powinno być π2
21 lis 20:28
szymek: sory potego ma postac 2n
21 lis 20:38
szymek: potega pi*
21 lis 20:39
Beti: moim zdaniem powinno byc tak:
| | (n+2)! | | (n+1)!*(n+2) | |
an+1 = |
| = |
| = an*(n+2) |
| | π2 | | π2 | |
21 lis 20:45
szymek: potego jest π2n we wzorze ogolnym
21 lis 20:56
Beti: aaaaaaa, to zmienia postać rzeczy
21 lis 20:57
Beti: no ale teraz już chyba sobie poradzisz
21 lis 20:59