matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szereg
Tomek:
Jak to obliczyc:
1
3
an=
+
2
2n
2
2n+1
Przez Couchiego i d"Alemberta
Prosze o wytlumacznenie
21 lis 20:03
zośka:
5
5
5
a
n
=
a
n+1
=
=
2
2n+1
2
2(n+1)+1
2
2n+3
|a
n+1
|
2
2n+1
1
=
=
<1
|a
n
|
2
2n+3
4
a więc na mocy kryterium d'Alemberta szereg ∑a
n
zbieżny
21 lis 22:31
zośka:
Z kryterium Cauchy'ego:
5
n
√
5
1
n
√
a
n
=
n
√
=
→
przy n→
∞
2
2n+1
4*
n
√
2
4
1
a ponieważ
<1 szereg jest zbieżny
4
21 lis 22:45