Jak obliczyć poniższe granice funkcji?
Mateo: Siema, może mi ktoś powiedzieć coś na temat tych granic ciągów? Nie wiem dlaczego akurat tyle w
nich ma wyjść? Będę wdzięczny z każdą pomoc.
1) lim→1 x5−1 / x−1 = 5
2) lim→3 (x−3)(x−1)[x] / x2−9 = −∞
Dlaczego takie wyniki xD?
Mi wychodzi w 1) 1.
2) −10/9
21 lis 20:02
Beti: 1) rozłóż licznik na czynniki i skróć z mianownikiem
21 lis 20:10
Mateo: a na co mam rozłożyć x5 − 1?
21 lis 20:16
Beti: a np wg wzoru: x
n − 1 = (x − 1)(1 + x + ... + x
n−1)
21 lis 20:19