stereometriaaa
PuRXUTM: Przekątna prostopadłościanu ma długość d i tworzy z płaszczyzną podstawy oraz płaszczyzną
zawierającą ścianę boczną kąty o miarach odpowiednio α i β. Oblicz objętość i pole powierzchni
tego prostopadłościanu
21 lis 19:44
aniabb:

V=abh
a=d*sinβ
h=d*sinα
D=d*cosβ
b
2 = D
2−h
2
Podstawić
21 lis 20:36
PuRXUTM: dzięki Ania
21 lis 21:18
aniabb: pole powierzchni dasz radę sam

bo dopiero teraz zauważyłam
21 lis 21:23
PuRXUTM: ja już to zrobiłem tylko napisałem tu dla sprawdzenia bo mi wychodziło dziwnie.
Możesz mi sprawdzić ? Zrobiłem to troszkę innym sposobem
V=d3*sinα*sinβ√cos2α−sin2β
Pc=2d2(sinβ*√cos2α−sin2β+sinβ*cosα+cosα√cos2−sinβ)
21 lis 21:29
PuRXUTM: Mogłabyś jeszcze jedno sprawdzić ?
Rozwiąż nierówność √4−x2>x+2 wyszło mi x∊(−∞;−2) U (−2;0)
21 lis 21:31
aniabb: i po co się męczyłęm..mogłęś Ty narysować a ja bym sprawdziła

zgadza się
21 lis 21:32
PuRXUTM: przepraszam, pierdoła ze mnie ale jakoś nie chciało mi się przepisywać... wiem egoista ze
mnie...
21 lis 21:33
aniabb: a dziedzina


tylko (−2;0)
21 lis 21:35
PuRXUTM: mówiłem że ze mnie pierdoła... dzisiaj np. na lekcji 13+6=...18
Dzięki Ania
21 lis 21:38
aniabb: 
mi też się zdarza
21 lis 21:40
PuRXUTM: ta bo już Ci uwierzę... Eh te kobiety... kłamią jak z nut...
21 lis 21:41
aniabb: oj..co drugi mój post to jakaś literówka
21 lis 22:04
PuRXUTM: u mnie co drugie zadanie... i nie przesadzam, albo dodawanie albo mnożenie albo czegoś zapomne
przepisać ...
21 lis 22:05