Wyznacz wszystkie ujemne wyrazy ciągi
LinQ: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=n3−9n2+26n−24. Wyznacz wszystkie ujemne wyrazy tego
ciągu.
No i tak:
1.Rozłożyłem wielomian i wyszło:
(n2−6n+14)(n−2)=0
2. Po obliczeniu miejsc zerowych wychodzi: (n−4)(n−3)(n−2)=0
3. No i tutaj nie wiem już co robić. Ciąg przyjmuje wartości ujemne∊(−∞:2)∪(3:4)
Strzelam, że wyrazami ujemnymi ciągu będą wyrazy a1 i a3 ale to chyba jest zły strzał dlatego
proszę o wytłumaczenie.
21 lis 19:39
Nienor: Prawie dobry, wyrazem ujemnym ciągu będzie tylko a1, bo z tego zbioru rozwiązan masz wyłowić
tylk liczby naturalne, a a3 nie należy do twojego zbioru rozwiązań.
Bo to jest tak, że na osi OX masz n, na osi OY wartości tych wyrazów.
21 lis 19:44
Beti: ciekawe jak doszedłeś do takiego rozkładu wielomianu

Prawidłowo powinno być tak:
a
n < 0
n
3 − 9n
2 + 26n − 24 < 0
(n
2 − 7n + 12)(n − 2) < 0
(n−3)(n−4)(n−2) < 0
i teraz dokończ
21 lis 19:48
Beti: odpowiedź już dostałeś jak widzę
21 lis 19:50
LinQ: a no tak, faktycznie, przeoczyłem to jakoś.
Beti do wielomianu doszedłem tak, że szukałem liczby, która się przez niego podzieli, długo
szukać nie musiałem bo 2 sie podzieli no i podzieliłem n3−9n2+26n−24 przez n−2
Tak czy inaczej dziękuję za pomoc
21 lis 20:16
Nienor: Ooo a nie znasz metody, tabelki Hornera

Radzę poszuać, wybitnie ułatwia takie zadania
21 lis 20:55