Funkcja Kwadratowa
Kasieńka: Proszę o pomoc

((
Funkcja kwadratowa f ( x )= −3(x+2) (x+m) przyjmuje wartości dodatnie w przedziale (−2, 1)
a). wyznacz wartość parametru m
b). Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji w przedziale <−1,2>
c) Podaj wzór funkcji g(x)= f(x−2) +3
20 maj 16:34
Edek: a) tzn że miejscami zerowymi są −2 i 1
a(x+2)(x−1)=a(x2+x−2)
−3(x2+(2+m)x+2m)
a=−3
2+m=1
2m=−2
m= −1
b) f(x) = −3x2−3x+6
f(−1)= −3+3+6=6
f(2) = −12−6+6= −12
sprawdzam jeszcze wierzchołek paraboli xw=3−6=−12
,awięc należy sprawdzam drugą współrzędną paraboli
yw=−81−12=634
Odp. Największa dla x=−12 wynosi 634
Najmniejsza dla x=2 wynosi −12
c) g(x)= −3(x−2)2−3(x−2)+6+3 = oblicz dalej ...
20 maj 16:47