Ciągi Arytmetyczne
Ferdiq: Dane sa dwa stuwyrazowe ciagi arytmetyczne: an o wyrazach: 5,8,11... oraz bn o wyrazach:
3,7,11... Ile jednakowych wyrazow maja te ciagi?
21 lis 19:24
Kejt:
a
n=a
1+(n−1)r
b
n=b
1+(n−1)r
a
n=5+(n−1)3
b
n=3+(n−1)4
5+(n−1)3=3+(n−1)4
21 lis 19:26
Ferdiq: stad n = 3. Do tego momentu doszedlem sam, ale stad chyba nic nie wynika. Bo w jakim celu
podane byloby, ze ciagi sa 100 wyrazowe? Swita mi cos z suma, tylko co?
21 lis 19:55
Ferdiq: czy ktos jest w stanie to rozwiazac?
21 lis 19:58
Ferdiq: pomozecie?
21 lis 20:04
Ferdiq: hmmmm...
21 lis 20:17
...:
a100=302
b100=399
z każdych czterech kolejnych wyrazów ciągu an jeden równa się któremuś z wyrazów ciągu bn
a można i tak
powstaje ciąg cn
gdzie c1=11 rc=12 cn≤302
11+(n−1)12≤302
c25
21 lis 20:20
Ferdiq: wielkie dzieki
21 lis 20:20