funkcjie tyrgonometryczne
aska: naszkicuj wykres funkacji sin2x * √1/sin2 x + 1/cos2 x
21 lis 19:18
aska: pomoze ktos? wiem ze trzeba przekształcic jakos to deugie wyrazenie ale nie wiem jakxd
21 lis 19:27
aska: porbowalam zamienic to jakos na sinx ale mi nie wychodzilo
21 lis 19:27
krystek: Wspólny mianownik i wtedy
21 lis 19:28
Nienor: sprowadzić do wspólnego mianownika:
| | cos2x+sin2x | | 1 | | sin22x | |
sin2x√ |
| =sin2x√ |
| =√ |
| =
|
| | sin2xcos2x | | sin2xcos2x | | sin2xcos2x | |
| | 4sin2xcos2x | |
√ |
| =√4=2 |
| | sin2xcos2x | |
21 lis 19:30
krystek: | sin2+cos2 | |
| jedynka tryg i 2sinx cosx=sin2x zastosuj |
| sin2xcos2x | |
21 lis 19:30
aska: to bedzie 1/snix*cosx?
21 lis 19:31
aska: ok, juz wiem, dzieki
21 lis 19:32
krystek: Nienor podał Tobie gotowe danie na talerzu
21 lis 19:32
pigor: ... , zauważ, że
| | 1 | | 2sinxcosx | |
f(x)= sin2x√1/sin2x+1/cos2x= sin2x |
| = |
| ⇒ |
| | |sinxcosx| | | |sinxcosx| | |
{ 2 , gdy sinxcosx >0 { 2 , gdy 2sinxcosx >0
⇒ f(x)={ ⇔ f(x)= { ⇔
{ −2 , gdy sinxcosx <0 {−2 , gdy 2sinxcosx >0
{ 2 , gdy sin2x >0
⇔ f)x)= { . ...

{−2 , gdy sin2x< 0
21 lis 19:34