ciągi
Misiek: Zbadaj monotoniczność ciągu:
a) an = log21n
b) bn = log12 1n2
21 lis 19:16
Nienor: | | 1 | | 1 | | n+1 | |
an+1−an=log2 |
| −log2 |
| =log2 |
| ,
|
| | n | | n+1 | | n | |
dla n dążących do ∞ to co w liczniku jest zawsze większe od mianownika, więc liczbą
logarytmowaną nie może być ułamek zwykły, a że log
2x jest rosnący, i dla x>1 przyjmuje
wartości większe od zera, więc i otrzymane wyrażenie jest większe od 0.
21 lis 19:22
Misiek: a tam jest w mianowniku n2 czy to cos zmienia?
21 lis 19:32
Nienor: Nie, w zasadzie nie.
21 lis 19:34
Misiek: a mozesz przyklad b) zrobic?
21 lis 19:36
Misiek: sry nie zauważyłem ze ten pierwszy zrobiłeś bo w tym pierwszym przykładzie niema kwadratu
jednak

i dziękuję
21 lis 19:38
Nienor: Proszę, ale zauważ, ze w przykładzie b masz inny logarytm, lob
12x jest malejący i dla
| | (n+1)2 | |
x>1 przyjmuje wartości ujemne, a wartość |
| jest zawsze większa od 1, dla n∊ℕ |
| | n2 | |
21 lis 19:40
Misiek: A nie powinno wyjsc n2(2n+1)2? Czyli ten ciąg z przykładu b) będzie rosnący a ten z
przykładu a) też jest rosnący?
21 lis 19:51
Nienor: Z przykładu a jest malejący, bo też wzięłam wyrazy na odwót, więc od mniejszego odjęłam większy
i wyszła liczba dodatnia
21 lis 19:56
Misiek: dobra dziękuję
21 lis 21:13