funkcje
adrian2001: wykres funkcji y=2(x−3)2+5 powstał w yniku przesuniecia wykresu funkcji y=2x2 o;
wiem ze został przesunięty o3 jednostki w prawo i 5 jednostek w górę ,ale czy ktos mi może to
wytłumaczyc zebym raz pojoł to pożądnie. dzięki z góry za pomoc
21 lis 19:14
Nienor: y=2(x−p)
2+q, wykres takiej funkcji powstaje jak się przesunie funkcję y=2x
2 o wektor [p,q]. O
to ci chodzi
21 lis 19:16
adrian2001: tak to nie musze żadnego wzoru skróconego możenia stosowac w y=2(x−3)2+5
21 lis 19:21
Nienor: nie, właśnie ta postać jest po to, żeby widzieć jak narysować funkcję, jak została przeunięta,
itp.
21 lis 19:25
adrian2001: no tak tylko że w nawiasie jest minus a przesunołem w prawo dlaczego
21 lis 19:35
Nienor: Bo to wynika ze wzoru u góry, a skąd wynika ten wzór się nigdy nie zgłębiałam.
21 lis 19:37
adrian2001: dobra dzięki słabo kumaty jestem i dlatego pytam
21 lis 19:50
Nienor: Nie ma sprawy, tym bardziej, że faktycznie człowiek tak na intuicje brałby to inaczej
21 lis 19:52